Despre industria textilă

Suntem esențiali pentru impulsionarea circularității, creșterea gradului de reutilizare și reciclare

Publicarea în martie anul trecut a „Strategiei UE pentru textile durabile și circulare” a pus în lumină sectorul nostru la momentul potrivit. Obiectivul principal al acesteia este de a se asigura că, până în 2030, produsele textile introduse pe piața UE sunt durabile, reciclabile, fabricate pe cât posibil din fibre reciclate și fără substanțe periculoase, cu măsuri specifice care includ cerințe de proiectare ecologică, informații mai clare pentru consumatori, un pașaport digital al produselor și un sistem obligatoriu de responsabilitate extinsă a producătorilor la nivelul UE.

Strategia confirmă, de asemenea, că toate autoritățile locale din UE ar trebui să dispună, până în 2025, de colectarea separată a textilelor. Acestea sunt măsuri ambițioase. Și, ceea ce este esențial din perspectiva sectorului nostru, această călătorie trebuie să fie întreprinsă în colaborare cu profesioniștii din industrie pentru a ne asigura, de exemplu, că activitățile de colectare sunt realizate astfel încât să mențină valoarea reutilizabilă.

Încurajator în această privință este faptul că UE a fost de acord să ia în considerare cerința de pregătire pentru reutilizare și reciclare ca o prioritate pentru colecțiile noi de textile. Industria de reutilizare și reciclare textile îndeplinește o sarcină vitală cu o expertiză dezvoltată de-a lungul mai multor generații și, prin urmare, contribuția noastră este esențială pentru succesul acestui efort de realizare a circularității. Toate aceste date subliniază de ce reutilizarea și reciclarea sunt atât de importante.

Dacă luăm ca exemplu Europa, consumul de textile are al patrulea cel mai mare impact asupra mediului și a schimbărilor climatice, după alimente, locuințe și mobilitate.

Un studiu recent confirmă că impactul asupra mediului al reutilizării textilelor este de 70 de ori mai mic decât cel al producerii de haine noi.

Reducerile de emisii de dioxid de carbon sunt deosebit de evidente, ridicându-se la 3 kg pentru fiecare articol de îmbrăcăminte de calitate înaltă și medie care este reutilizat. Necesarul de apă pentru reutilizare reprezintă doar 0,01% din necesarul de apă pentru producerea unei haine noi. Aceeași evaluare a ciclului de viață demontează, de asemenea, mitul conform căruia exporturile de haine uzate sunt dăunătoare pentru mediu doar din cauza emisiilor asociate transportului. Studiul a constatat că impactul asupra mediului chiar și al transportului pe distanțe lungi al hainelor uzate este „trivial” în comparație cu cel pe care îl presupune producerea unei haine noi.

Îndemnăm factorii de decizie politică și autoritățile de reglementare să recunoască importanța ierarhiei de gestionare a textilelor uzate, a deșeurilor textile. Având în vedere toate cercetările și dovezile cele mai recente, pregătirea pentru reutilizare se află în centrul tuturor strategiilor de sustenabilitate, urmată de reciclare.

BENEFICIILE REUTILIZĂRII ȘI RECICLĂRII

Reducerea necesarului de spațiu la depozitele de gunoi.

Reducerea presiunii asupra resurselor virgine.

Reducerea poluării.

Reducerea consumului de apă și energie.

Reducerea cererii de coloranți și agenți de fixare.