Știri

Agenția Europeană de Mediu (AEM) a publicat un briefing despre distrugerea textilelor returnate și nevândute

4 Martie 2024

Agenția Europeană de Mediu (AEM) a publicat astăzi un briefing despre distrugerea textilelor returnate și nevândute în economia circulară a Europei. Puteți accesa briefingul aici

https://www.eea.europa.eu/publications/the-destruction-of-returned-and/

iar principalele mesaje mai jos:

Pe baza studiilor disponibile, se estimează că 4-9% din toate produsele textile puse pe piață în Europa sunt distruse înainte de utilizare, ceea ce înseamnă între 264.000 și 594.000 de tone de textile distruse în fiecare an. În Europa, rata medie de returnare pentru îmbrăcămintea cumpărată online este estimată la 20% — una din fiecare cinci haine vândute online este returnată. Rata de returnare pentru produsele vândute online este de până la trei ori mai mare decât pentru produsele vândute în magazinele fizice. AEM estimează că 22-43%, sau în medie o treime din toate hainele returnate cumpărate online, ajung să fie distruse. Există mai puține informații disponibile despre volumele și cotele produselor textile care rămân nevândute. Cota medie a produselor textile nevândute găsite în literatura de specialitate este de 21%, dintre care unele sunt haine returnate. S-a estimat că aproximativ o cincime din stocurile nevândute de 21% ajunge să fie distrusă.

Textilele returnate și nevândute reprezintă o provocare și sunt costisitoare de gestionat pentru industrie. Majoritatea sunt revândute sau vândute în outlet-uri. Cu toate acestea, distrugerea hainelor returnate și nevândute și a altor produse textile se întâmplă de decenii în industria modei și textilelor, cu efecte negative semnificative asupra mediului și schimbărilor climatice.

Cu recenta decizie de politică a UE de a introduce o interdicție directă asupra distrugerii textilelor și încălțămintei, trebuie găsite mijloace pentru a vinde toate produsele și a evita distrugerea textilelor returnate și nevândute.

EuRIC transmite recomandări cu privire la revizuirea vizată a Directivei-cadru privind deșeurile (WFD)

17 octombrie 2023

Directiva-cadru privind deșeurile este un instrument legislativ esențial care ghidează operatorul de gestionare a deșeurilor din statele membre ale UE. Întrucât UE încearcă să-și îmbunătățească în mod continuu politicile de mediu, Confederația Europeană a Industrielor de Reciclare (EuRIC) salută eforturile de revizuire parțială a acestei directive pentru a aborda provocările actuale. EuRIC Textiles, filiala EuRIC dedicată reutilizarii și reciclării textilelor, salută accentul pus pe deșeurile textile.

Deși EuRIC Textiles sprijină obiectivul general al revizuirii, am identificat câteva puncte critice care necesită o analiză atentă pentru a asigura eficacitatea directivei. În acest context, inițiativa Parlamentului European de a extinde revizuirea parțială prin încorporarea dispozițiilor privind depozitele ilegale de gunoi și definirea utilizării deșeurilor inerte în ciment ca reciclare, este neclară.

Noi priorități de produs Ecodesign pentru produse durabile

16 mai 2023

O revizuire a proiectului de studiu publicat de Centrul Comun de Cercetare (JRC)

Industria europeană de reciclare salută cu tărie accentul pus de Comisia Europeană (EU COM) pe producția durabilă – pentru o gamă largă de produse – prin propunerea recent publicată de regulament privind codificarea ecologică a produselor durabile [COM(2022) 142]. Acest lucru arată angajamentul Comisiei UE de a stabili măsuri ambițioase pentru a stimula circularitatea diferitelor grupuri de produse intermediare și de utilizare finală prioritizate de propunere. Acest lucru este acum mai important ca niciodată, mai ales având în vedere că doar aproximativ 12% din resursele materiale provin din materiale reciclate (EUROSTAT). Aceasta este o mărturie că economia europeană rămâne în mare parte liniară și că există loc semnificativ de îmbunătățire (JRC, 2023).

Această lucrare este împărțită în diferite fluxuri și dorește să sublinieze poziția industriei europene de reciclare cu privire la propunerea ESPR și este menită ca un răspuns la consultarea publică deschisă a CE. EuRIC așteaptă cu nerăbdare să colaboreze îndeaproape cu COM UE și colegiuitorii pentru a asigura introducerea de norme armonizate privind diferitele grupuri de produse intermediare și de utilizare finală care promovează obiectivele Uniunii privind economia circulară . Industria reciclării este pregătită să ofere sprijin în elaborarea actelor delegate și a dispozițiilor de punere în aplicare.

Specificații de manipulare și sortare – Pentru reutilizarea și reciclarea textilelor uzate

06 septembrie 2021

Textilele și îmbrăcămintea sunt esențiale pentru viața noastră de zi cu zi. În ultimele două decenii, consumul de îmbrăcăminte s-a mai mult decât dublat, ducând la o creștere drastică a textilelor aruncate. Obligația la nivelul UE de a colecta separat textile până în 2025 va crește și mai mult oferta de textile uzate, încălțăminte și accesorii. Pentru a asigura reutilizarea și reciclarea optime a textilelor folosite, este esențială manipularea și sortarea corespunzătoare.

Noile publicate „Specificații de manipulare și sortare a textilelor EuRIC pentru reutilizare și reciclare a textilelor uzate” sunt recomandate ca ghid pe tot parcursul procesului de colectare și sortare pentru a pregăti articolele pentru reutilizare sau reciclare în conformitate cu ierarhia deșeurilor și cele mai bune practici. a industriei. Acestea sunt destinate să fie utilizate de profesioniștii din industrie de-a lungul lanțului valoric al textilelor în operațiunile lor de zi cu zi, deoarece procesele descrise asigură calitatea înaltă a textilelor la mâna a doua pentru reutilizare și/sau alimentarea adecvată pentru procesul de reciclare ulterior. .

„La EuRIC Textiles, considerăm că este important să avem specificații uniforme și clare care să descrie modul în care ar trebui să fie manipulate textilele folosite pentru a obține cel mai mare procent posibil de reutilizare și reciclare”, a  explicat Mariska Zandvliet, președintele EuRIC Textiles. „Odată cu creșterea preconizată a textilelor uzate care urmează să fie colectate după 2025, trebuie să rămână prioritatea noastră principală reducerea la minimum a pierderilor de calitate pe parcursul procesului de sortare și maximizarea posibilităților de reutilizare și reciclare. Specificațiile noastre, pregătite de profesioniști de top din industrie, asigură păstrarea calității textilelor colectate și descriu un proces de sortare pentru reutilizare și reciclare durabilă. Astfel, servind drept sursă de încredere pentru întreaga industrie facilitând circularitatea în textile” , a concluzionat ea.

Poziția reciclatorilor europeni privind reciclarea chimică și elemente esențiale pentru a alimenta economia circulară a UE

21 septembrie 2023

Pe fondul discuțiilor aflate în desfășurare la Bruxelles, EuRIC, principala asociație a reciclatorilor de materiale abordează întrebări cheie pentru tehnologiile emergente pentru a completa practicile de reciclare existente. Oferim sugestii pentru factorii de decizie politică și susținătorii reciclării chimice pentru a transmite un mesaj transparent privind realizarea circularității pentru materiale plastice, textile și anvelope.

Poziția EuRIC s-a actualizat cu privire la schemele EPR pentru textile

02 februarie 2021

În 2020, volumul de textile colectate separat în UE-27 a fost estimat a fi între 1,6 și 2,5 milioane de tone (MT). Ceea ce este în prezent un sistem de autofinanțare prin veniturile generate de pregătirea pentru reutilizare și comercializarea textilelor second-hand [1] se va schimba drastic în viitor. De exemplu, 87% dintre colecționarii germani au raportat o scădere medie a calității din cauza prezenței crescute a impurităților sau a calității inferioare a textilelor pe care le primesc [2] . Prin urmare, este foarte necesar să se încurajeze dezvoltarea de noi piețe pentru textile uzate, dar și pentru fibre reciclate. Unul dintre instrumentele de politică pentru consolidarea pieței de reutilizare și reciclare a textilelor este o schemă de responsabilitate extinsă a producătorului (EPR), introdusă de Directiva- cadru privind deșeurile 2008/98/CE (WFD). Schemele de responsabilitate extinsă a producătorilor sunt un set de măsuri luate de statele membre pentru a se asigura că producătorii de textile ar avea responsabilitatea financiară pentru gestionarea fazei de deșeuri din ciclul de viață al textilelor.

[1] GftZ: Hintergründe und Strategien zum Aufbau eines Systems für eine „Erweiterte Produzentenverantwortung für Textilien” (2019)

[2] Bvse Textilstudie (2020)

Poziția EuRIC pentru o revizuire a Regulamentului privind transportul deșeurilor care sprijină economia circulară

09 decembrie 2020

Regulamentul privind transportul deșeurilor (WSR) este, așa cum s-a identificat pe bună dreptate în noul CEAP, un act legislativ esențial, cu prevederi care trebuie aliniate la obiectivele generale ale tranziției către o economie circulară. Prin urmare, revizuirea oferă oportunitatea de a face atât ajustările necesare pentru a remedia blocajele de durată, cât și schimbări radicale pentru a aborda obstacolele pe termen lung înrădăcinate în obligații învechite.

Este timpul să aliniem procedurile stabilite de Expedierea deșeurilor cu ritmul lanțurilor valorice circulare. O schimbare de paradigmă necesită tratarea deșeurilor în legislație ca o resursă care permite economia circulară, a subliniat Peter FLORMANN, președintele EuRIC Waste Shipment Task Force.

Această lucrare depășește simpla identificare a problemelor de durată înrădăcinate în procedurile de expediere a deșeurilor. Acesta oferă soluții detaliate pentru a sprijini o revizuire a WSR care permite crearea unei piețe europene funcționale pentru materii prime secundare. EuRIC solicită în special

  • Proceduri simplificate de expediere a deșeurilor, fie că este vorba de deșeuri pe lista verde și deșeuri supuse procedurii de consimțământ prealabil informat (PIC), care utilizează pe scară largă digitalizarea (proceduri electronice);
  • Păstrarea comerțului liber și echitabil cu materii prime secundare, care este vital pentru competitivitatea industriei europene de reciclare și pentru accelerarea tranziției către o economie circulară, echitând în același timp condițiile de concurență cu materii prime primare;
  • Însoțirea revizuirii regulamentului privind transportul deșeurilor de cerințe obligatorii pentru a stimula utilizarea materiilor prime secundare în procesele de producție și a recompensa beneficiile lor de mediu bine documentate în ceea ce privește economiile de GES și energie.

Pentru Julia BLEES, Senior Policy Officer la EuRIC, închiderea granițelor nu a adus niciodată niciun beneficiu, cu excepția distorsionării piețelor. Deși EuRIC sprijină în totalitate evitarea deșeurilor neprelucrate care prezintă un risc pentru mediu pentru a-și găsi drumul către țările care nu au infrastructură și face propuneri practice în acest sens, este esențial să se asigure că comerțul liber și echitabil cu materii prime secundare rămâne nestingherit. Într-o perioadă în care industria europeană rămâne în cea mai mare parte liniară, cu doar 12% din materialele pe care le folosește provenind din reciclare [1] , stimularea cu adevărat a lanțurilor valorice circulare în Europa necesită măsuri decisive, cum ar fi obiective obligatorii de conținut reciclat și stimulente care sprijină adoptarea materialelor reciclate în producție, nu bariere comerciale, a concluzionat ea.

[1] The European Green Deal, COM (2019) 640 Final.